Kategorier
Webbcopy

Så får du bättre texter på hemsidan

När du skriver texter på till din hemsida gäller det att vara tydlig. Läsaren bedömer innehållet på några få sekunder, och tycker vi inte att det vi läser är intressant – då klickar vi oss vidare. Enkelhet och tydlighet hör ihop. Och det ansvaret ligger på dig som skriver.

Tre enkla tips för tydliga texter på din hemsida

1. Tydlig i tanken

Om du vet vad du vill säga är det också lättare att skriva det tydligt och konkret. Fluffiga och diffusa texter på hemsidor lider ofta av ogenomtänkt innehåll utan tydligt syfte. Tänk igenom syfte och budskap: Vad är texten till för och vad ska den leda till? Vad ska besökaren veta, tycka och göra efter att ha läst texten? Vad är det viktigaste för besökaren att veta? Vilken information letar hen efter?

Foto: Jenny Asp

2. Tydlig i språket

Skriv rakt och enkelt och använd ett språk som folk förstår. Använd gärna exempel för att konkretisera och tydliggöra vad du menar med det du säger. Allt som skapar bilder och visualiserar orden gör att vi lättare förstår och tilltalas mer av det vi läser. Du kan också använda sambandsord (därför, istället, eftersom) som förklarar hur saker och ting hör ihop. Skriv ut vem som gör vad. Kom ihåg att vara extra tydlig när det gäller att formulera länktexter.

3. Tydlig i dispositionen

Även en bra text kan ratas på grund av sin omöjliga form. Se till att förenkla för läsaren genom att dela upp texten – då blir den lätt att skanna av. Använd rätt rubriker (H1, H2, H3) och skriv gärna en sammanfattande ingress i fetstil. Ha gärna mellanrubriker som ger texten en överblick. Tänk också på att få med det viktigaste i början, och avsluta med att lotsa läsaren vidare. Mot kontakt, andra händelser eller till vidare läsning.

Vill du få till bättre texter på din hemsida? Jag hjälper dig gärna.

Här hittar du alla artiklar.

Tips på mer läsning: