Kategorier
Språkriktighet

Tio tips för korrekturläsning

Har du just skrivit klart en text? Glöm då inte korrekturläsningen! Ska din text publiceras, visas upp eller skickas iväg tjänar du på att ge din text en sista granskning. Även små fel kan räcka för att din text ska uppfattas som oprofessionell och mindre trovärdig. Här kommer mina tio bästa tips på hur du korrläser en text.

Tips sprider sig. I Postens DM-magasin.

1. Läs texten långsamt

När vi läser snabbt ser vi hela ordbilder och rättar ofta fel i texten omedvetet. Det gäller särskilt texter vi har skrivit själva – du vet ju vad som ska stå där! När du istället saktar ner ditt lästempo kommer du att upptäcka småsaker du tidigare inte såg.

2. Läs texten högt

Läser du högt går det också långsammare och du hör om någon formulering eller konstruktion inte fungerar smidigt. Där du stakar dig eller tappar bort dig kan det vara läge att ändra i texten

3. Läs texten på papper

Det allra bästa är att läsa texten på papper. Där ser vi mycket bättre än på skärmen. Byt gärna miljö när du korrekturläser; ta med dig din text och sätt dig någon annanstans.

4. Läs texten i nytt format

En annan variant på miljöombyte är att byta format, till exempel från Word till pdf. Eller från webb till Word. Du kan också ändra typsnitt och storlek, då kan man upptäcka nya saker man inte såg tidigare.

5. Läs texten i olika omgångar

Det är effektivt att läsa texten vid flera tillfällen eftersom man då upptäcker mer. Det är också smart att titta efter olika saker när man läser. Koncentrera dig på ytan, det vill säga stavning, ord och konstruktioner vid en läsning. Vid en annan läsning kan du istället fokusera på innehåll och disposition.

6. Läs texten i mindre delar

Delar man upp texten i kortare avsnitt blir det enklare att ta sig an den. Har man ett långt textsjok vill man ofta läsa snabbare, och då missar man lättare småfel. Man kan också läsa texten rad för rad, genom att hålla för något för resten av texten.

7. Glöm inte detaljerna

Vi fokuserar ofta på brödtexten och glömmer andra viktiga detaljer: rubriker, bildtexter, sidnumrering eller faktarutor. Var uppmärksam även på dessa textbitar och se till att de är konsekventa och skrivs på samma vis överallt.

8. Korrläs dina rättningar

När vi gör ändringar i sista stund glömmer vi ofta att kolla dessa. Det kan lätt bli fel där vi byter ut något, till exempel att ett ord dröjer sig kvar från den gamla formuleringen. Så kolla över dina ändringar en extra gång.

9. Låt någon annan läsa igenom

Hur noga vi än läser vår egen text blir vi blinda för den efter ett tag. Låt därför gärna någon annan läsa igenom. Det behövs inte alltid ett proffs,  bara ett par nya ögon. Läs mer om hur textrespons kan gå till.

10. Kolla upp det du är osäker på

Finns det ord du inte är helt säker på hur de stavas – kolla upp dem i SAOL. Är du osäker på hur man använder semikolon eller när ord ska ha stor eller liten bokstav, använd Svenska skrivregler.

Vill du få texter korrekturlästa?

Här hittar du alla artiklar.

Tips på mer läsning: