Kategorier
UX-copy

4 tips för hur du skriver bättre UX-copy

UX-writing och UX-copy handlar om att guida, hjälpa och leda användare genom digitala tjänster – med hjälp av ord. Det handlar om att skapa tydliga, enkla och hjälpsamma texter, och här får du fyra konkreta tips för UX-copy.

1. Börja med det viktigaste

Sätt dig i användarens sits och ställ dig frågorna: Vad är viktigast? Vad behöver jag veta för att göra rätt? Vilken information behöver jag för att kunna uträtta det jag vill? Och vice versa: vilken information behöver jag inte? Ofta tenderar vi som avsändare att berätta sådant vi tycker är viktigt, men som inte är till någon hjälp för användaren. Se till att din text börjar med det mest värdefulla för användaren och eventuellt fortsätter med detaljer.

2. Gör det enkelt och koncist

Fundera på hur du skulle kunna förklara något på enklast möjliga sätt. Det gäller att ge precis den information som behövs – varken mer eller mindre. Det är bra att vara kortfattad, så länge du får med all information som behövs. Fråga dig: Är det här begripligt? Finns allt med? Sväva inte ut, utan granska grundligt det du har skrivit och ställ frågan: tillför detta något värde? Om inte – stryk det. UX-copy ska vara så effektiv som möjligt, och inte slösa med användarens tid.

Foto: Jenny Asp

3. Skriv tydligt och naturligt

Använd enkla ord och bekanta formuleringar som användaren känner igen, och undvik jargong och fackspråk. Prova gärna att läsa det du har skrivit högt för dig själv. Känns det naturligt? Annars, ändra så att det gör det. Det ska heller inte finnas något som kan misstolkas eller något som skapar frågetecken. Använd gärna aktiva verb och undvik dubbla negationer – som vi har svårt att ta till oss.

4. Tänk dialog

Vi vill gärna känna mänsklighet bakom det digitala. Du kan skapa känslan av en dialog genom att ställa frågor och vända dig direkt till användaren genom du-tilltal. Var vänlig och ödmjuk – din roll är att hjälpa och guida användaren.

Vill du ha hjälp med
ux-copy och skapa hjälpsamma texter?

Här hittar du alla artiklar.

Tips på mer läsning: