Kategorier
Skrivande i stort

Storytelling och hållbarhet – hur hänger det ihop?

Världen kämpar på med accelererande klimatförändringar och ödesdigra konsekvenser för allt levande. Företag kämpar på med att uppnå ökade krav i hållbarhetsrapporteringen. Vi vet att fakta och ambitiösa mål inte räcker. Det är här storytelling inom hållbarhet kommer in – för att skapa insikter, inspirera, ifrågasätta och mana till handling. På sätt som berör oss.

Jag var nyligen på en väldigt spännande konferens om storytelling och hållbarhet, anordnad av Mistra Environmental Communication.

Där deltog forskare, kommunikatörer och yrkesverksamma inom en rad olika områden. Men en sak hade vi alla gemensamt – vi var alla nyfikna på hur storytelling kan användas i arbetet för en mer hållbar framtid.

Behövs storytelling för hållbarhet mer än någonsin?

Storytelling är inget nytt. Vi människor har alltid berättat historier, för att sätta saker i sammanhang och skapa mening, särskilt i en komplex värld. Det är helt enkelt en grundläggande social aktivitet. När något presenteras i en berättande form, ja då tar vi till oss det på ett helt annat sätt än “vanlig information”.

Nu kanske vi behöver den mer än någonsin. Vi har näst intill blivit resistenta mot fakta och informationsflödet är enormt. Mycket ord och lite verkstad.

Genom berättelser och storytelling kan vi sprida kunskap på andra sätt, på mer mänskliga sätt. Det är ett kraftfullt verktyg för att ifrågasätta status quo och öppna upp vårt tänkande och våra känslor.

Det kan också skapa identitet, empati, relation och handling – särskilt kollektiva sådana.

Vi saknar positiva framtidsbilder

Vi lever i en komplex värld med en polykris som är svår att greppa. Polykris = många olika kriser som påverkar varandra samtidigt. Som klimatförändringar, artdöd och politisk instabilitet. Dessa kriser är komplexa och påverkar varandra på oförutsägbara sätt.

Eftersom vi har svårt att greppa detta rent intellektuellt behöver vi andra sätt att kommunicera. Här har storytelling och berättande en viktig plats. Likaså konsten, musiken och filmen. Det är helt enkelt andra sätt att ta in, uppleva och förstå den värld vi befinner oss i.

Om man tittar framåt är många narrativ och berättelser om framtiden dystopiska. Det går snabbt att räkna upp en handfull dystopiska filmer om klimatkatastrofer och kollapser, men det finns inte alls lika många exempel på positiva framtidsberättelser.

Är det dags för den eran nu? Är det kanske de berättelserna som manar till handling mer? När vi känner mer hopp än hopplöshet?

Många berättelser behövs

För att skapa en bättre framtid behöver vi många olika berättelser, som berättas med många olika röster – och vi behöver skapa dem tillsammans.

Men vi ska också komma ihåg att storytelling kan användas till motsatsen. Så vi behöver förhålla oss kritiska till vem som berättar och i vilket syfte. Vi behöver även bli medvetna om vilka outsagda premisser och antaganden som ligger bakom olika narrativ.

Vill du ha hjälp med att skapa storytelling om dina hållbarhetsfrågor?


Här hittar du alla artiklar.

Tips på mer läsning: