Att använda sig av punktlistor är bra för att lätta upp en text, framhäva viss information, förtydliga uppräkningar och ge överblick över innehållet. Punktlistor fungerar särskilt bra på webben och i långa texter, men passar egentligen i alla texter som innehåller information.
Tre allmänna tips:
- Håll listan ganska kort – upp till sju punkter brukar vara en bra längd.
- Var kortfattad – och försök skriva punkterna med så lite text som möjligt.
- Använd inte för många punktlistor i en och samma text. Då tappar de sin funktion.
1. Tänk på symmetrin
Punktlistor behöver vara symmetriska. Det innebär att de är uppbyggda på samma sätt: med uppmaningar (som ovan), med substantiv, med enstaka ord eller hela meningar. Man ska därför inte blanda olika former i samma punktlista.
2. Gör rätt med stora och små bokstäver
Det finns två enkla regler för när man använder stora och små bokstäver i punktlistor:
- Stora bokstäver används om varje punkt består av en fullständig mening.
- Små bokstäver används i alla andra fall.
3. Gör rätt med skiljetecken
Kolon använder du om punktlistan består av fristående meningar. Om hela listan fungerar som en sammanhängande mening använder du inte kolon. Jämför exempel 1 och 2 nedan.
Punkt används efter varje självständig mening i en punktlista, men annars bara efter det sista ledet. Jämför exemplen nedan.
Inga kommatecken används före eller i punktlistor. Man kan tänka sig att kommatecknen i en uppräkning försvinner när man gör om det till en punktlista.
Exempel 1
Kom ihåg:
- Ta med dig varma kläder.
- Gör matsäck.
- Glöm inte gummistövlar.
Exempel 2
Kom ihåg att ta med dig
- varma kläder
- matsäck
- gummistövlar.
Ett bra knep är att tänka hur det hade sett ut i vanlig löptext – självständiga meningar eller uppräkningar skrivs på samma sätt där som i punktlistorna. Lycka till!