Kategorier
Skrivande i stort

Tips för att skriva ett personligt brev

Att söka jobb är en hel vetenskap i sig. En viktig del i ansökningsprocessen är forfarande det personliga brevet, även om många ifrågasätter dess relevans i en rekryteringsprocess. Läs mina tips för att skriva ett personligt brev som sticker ut, som berättar det viktiga och som förhoppningsvis leder till nästa steg – intervjun.

Ett nytt brev för varje ansökan

Ett bra cv kan ta en stund att sätta ihop, men när man väl har gjort det kan man oftast stödja sig på det i ett flertal jobbansökningar. Ett personligt brev ska däremot vara unikt för varje jobb du söker. Och just därför tycker många att det är lite tungt att få ihop ett bra sådant.

Tänk på att ett personligt brev är just personligt. Men blanda inte ihop det personliga med det privata. Foto: Jenny Asp

Beskriv engagemanget och lusten

Det personliga brevet ska tydligt uttrycka varför du söker just det här jobbet. Och i allra bästa fall är det ett jobb du känner är som klippt och skuret för just dig. Då är det ganska enkelt att sätta ord på dina känslor och skriva varför du vill utföra det här uppdraget.

Det är just ett personligt brev du ska skriva, så var inte så rädd för att uttrycka vad du brinner för, vad du tycker är roligt, vad du ser som lockande i tjänsten och vad du ser fram emot att utföra om du får jobbet. Även i arbetslivet är vi människor, som tycker om att se andra visa sina mänskliga sidor.

Översätt dina kunskaper till erfarenheter

Cv:t är till för att visa vad du har gjort och vad du kan. I det personliga brevet kan dina kunskaper och färdigheter översättas till erfarenheter och egenskaper som relevanta för tjänsten.Du ska inte beskriva hur du är genom adjektiv (social, noggrann, idérik) och du ska heller inte upprepa vad som står i cv:t. Skriv hellre vad du här lärt dig utifrån det du har gjort och varför det är relevant just här. Till exempel:

Genom mitt eget företag har jag blivit van att arbeta projektbaserat. Det är något som ställer stora krav på initiativtagande, förmåga att strukturera och att samarbeta. Eftersom detta tidigare har fungerat väldigt bra är jag övertygad om att det också skulle göra det i ett samarbete med er.

Kom till saken direkt

Börja INTE med ett Hej! Jag heter… är x antal år gammal och bor i… Detta är information som står i ditt cv och säkerligen i brevets sidhuvud. Tänk istället som en journalist, som en copywriter eller på hur du själv lockas till läsning. Kom till saken direkt! Varför söker du det här jobbet? Och varför tycker du att du är rätt person för platsen? Eller berätta hur det kom sig att du fick höra om tjänsten. Till exempel:

Som projektledare hos er skulle jag ta med mig … (dessa erfarenheter) och … (dessa egenskaper) som jag har fått genom att tidigare arbeta som … (tidigare jobb).

Eller:

Som en slump fick jag se annonsen på er hemsida. Det låter som en riktigt spännande uppdrag! Jag kände mig direkt träffad av er beskrivning och är övertygad om att jag är rätt person för (tjänsten x) hos er.

En checklista för det personliga brevet:

  • Skriv ett unikt brev för varje jobbansökan.
  • Ha en lockande inledning och kom till saken direkt.
  • Var tydlig för dig själv med varför du söker jobbet – och uttryck det.
  • Lyft fram din personlighet och ditt engagemang!
  • Visa på vad du har gjort och vad du kan som matchar det som efterfrågas.
  • Visa vad du har lärt dig utifrån vad du har gjort, och hur du får användning av det just i denna tjänst.
  • Utveckla det du skriver i cv:t; skriv inte samma sak.
  • Skriv intresseväckande! Målet med brevet är att få komma på intervju.
  • Skriv utifrån dig själv, skriv hellre jag än man.
  • Tänk på vad som är relevant för arbetsgivaren.
  • Försök få fram din person genom det du skriver istället för att ha en separat ”personlig del” om fritidsintressen och dylikt. Det är mer relevant för arbetsgivaren att få en bild av hur det är att jobba med dig än att få veta att du gillar att segla.
  • Skriv kort! Max en A4, helst en halv. Försök få fram det allra viktigaste, komprimera och skala bort det överflödiga.
  • Be någon annan att läsa igenom.

Slutligen: tänk på att de kriterier som radas upp i annonsen egentligen inte är krav utan företagets önskelista. Uppfyller du inte alla kriterier – sök i alla fall om det känns rätt!

Här hittar du alla artiklar.

Tips på mer läsning: