Textgranskning handlar om mer än att bara rätta stavfel och grammatik. Det innebär att arbeta om en text så att den blir tydligare, mer engagerande och anpassad för sin tänkta målgrupp. Här får du fem tips för att lyfta kvaliteten på dina eller andras texter – genom textgranskning.
Vad är textgranskning?
Textgranskning är en kreativ och analytisk process som går ut på att göra en text så bra som möjligt. För det räcker sällan med att bara vara korrekt – du måste också vara tydlig, relevant och engagerande för att nå fram till läsaren.
Genom att förstå textens syfte, arbeta med struktur och språk samt stryka onödigheter i texten kan du ofta lyfta en text flera nivåer. Detta kan du göra både med egna, och andras texter.
1. Förstå textens syfte och målgrupp
Innan du börjar granska är det viktigt att förstå textens syfte och vem som ska läsa den. En text riktad till experter kräver en annan ton och struktur än en text för allmänheten. Identifiera om textens stil, innehåll och struktur matchar målgruppen och syftet.
2. Arbeta med strukturen
En bra text har en tydlig struktur som gör det enkelt för läsaren att förstå budskapet. Kontrollera att texten har en logisk ordning och tydliga övergångar mellan stycken. Fundera över om det finns avsnitt som du kan strukturera om – för att göra texten mer sammanhållen och lättillgänglig.
3. Förfina språket
Språket är avgörande för en effektiv text. Arbeta igenom formuleringarna för att göra dem tydliga. Undvik onödigt komplicerat språk och se till att texten inte har långa och krångliga meningar – som gör den både svår att läsa och förstå.
Stärk textens röst genom att anpassa tonen efter syftet – ska den vara formell, informell, engagerande eller neutral?
4. Lägg till och ta bort vid behov
Textgranskning handlar också om att se vad som saknas och vad som kan tas bort. Finns det viktiga aspekter som inte tas upp? Fattas det något? Behöver du utveckla något?
Finns det upprepningar eller överflödig information som stjäl fokus från det centrala budskapet? Var inte rädd för att stryka eller omformulera för att skapa en mer koncentrerad och tydlig text.
5. Säkerställ konsekvens och flyt
En text ska ha en konsekvent ton, stil och struktur. Gå igenom texten för att se till att språk och uttryckssätt är enhetliga. Kontrollera att styckena hänger ihop och att övergångarna känns naturliga.
Läs texten högt och om något känns hackigt eller förvirrande, arbeta om det tills flytet är optimalt. Se till att saker är skrivna på samma sätt, som citat, förkortningar och annat som återkommer i texten.