För de som jobbar med text, språk och skrivande i någon form är boken Svenska skrivregler närmast helig.Den tar upp de senaste rekommendationerna för hur man skriver bland annat skiljetecken, sifferuttryck och när det ska vara stor eller liten bokstav.
Bakom samlingen står Språkrådet som är Sveriges officiella språkvårdsorgan. Boken har getts ut sedan 1940-talet och vart tionde år kommer en ny, omarbetad och uppdaterad utgåva ut.
Ska man bara kontrollera enkel stavning eller böjning av ord så fungerar SAOL (Svenska Akademiens ordlista) bra, men vill man få koll på regler för hur man skriver på svenska är Svenska skrivregler det säkraste kortet.
Du hittar rekommendationer för
- vilka ord, namn och sammansättningar som ska ha stor eller liten bokstav
- hur man gör med förkortningar
- hur man använder punkt, komma, bindestreck och andra skiljetecken korrekt
- när man ska använda siffror eller bokstäver i tal
- hur man skriver citat och källhänvisningar.
En bok för alla som skriver
Eftersom Svenska skrivregler vänder sig till alla som skriver och också ska spegla skrivandets utveckling finns det ibland flera lösningar på en fråga eller ett skrivproblem. Om man till exempel arbetar i en stor organisation och vill ha en enhetlig språklig profil får man då bestämma sig för vilket av alternativen man använder på just den arbetsplatsen.