Hur används semikolon?

Vad är egentligen ett semikolon? Och hur ska det användas? Skiljetecknet är inte det vanligaste i svensk skriftspråk, och därför råder det ofta osäkerhet om hur man faktiskt använder det på rätt sätt. Men det finns faktiskt två enkla regler för semikolon.

1. Semikolon skiljer huvudsatser åt

Men vad är en huvudsats? Det är en sats som ensam bildar en fullständig mening, till skillnad från bisats. Huvudsatserna som skiljs åt med ett semikolon handlar ofta om samma sak; de har ett nära innehållsligt samband med varandra.

Exempel: Idag är det fredag och sol ute; jag hoppas att jag kan sluta jobba tidigt.

Om man tittar närmare på tecknet så består det av en punkt och ett komma, och det är just så det ska användas mellan huvudsatser – som ett mellanting när punkt är för starkt och komma är för svagt.

Semikolonet markerar gränsen mellan satserna, men samtidigt binder det ihop dem. I det här fallet kan man också välja att använda punkt eller tankstreck.

Semikolon används oftast för att skilja huvudsatser åt. Foto: Jenny Asp

2. Semikolon används inom uppräkningar, inte före

Enligt Språkrådet är det ett vanligt fel att använda semikolon istället för kolon före uppräkningar. Tänk på att semi betyder ’halv’; semikolon är alltså inget fullständigt kolon. Före uppräkningar motsvarar kolonet uttryck som nämligen, det vill säga eller till exempel.

Exempel: Bra källor för skrivregler är: Språkrådet, Svenska skrivregler och ne.se.

Inom uppräkningar kan man däremot använda semikolon om man vill avskilja grupperingar från varandra eller avskilja uppräknade decimaltal.

Exempel: Det var många gäster på examensmottagningen: familj, släkt och vänner; kursare, andra studiekontakter; nuvarande och tidigare kollegor.

Exempel: 1,23; 2,43; 3,74

För att vara på den säkra sidan går det också att helt undvika semikolon, man kan alltid byta ut det mot motsvarande skiljetecken.

Tips på mer läsning:

12 svar på ”Hur används semikolon?”

 1. Tack så mycket för den här informationen. Jag kan nu använda semikolon flytande. Titta nu hur jag demostrerar: Viktor är cool; jag är inte lika bra på svenska som Helena.

  1. Hej Mirjam!
   Här kommer ett väldigt sent svar. Ja, i princip är det en korrekt användning – så länge de båda huvudsatserna har en nära innehållslig koppling till varandra.
   Jenny

 2. Jenny,
  på min arbetsplats använder vi många förkortningar. En är PRU som står för PRoduction Unit. Hur skulle du skriva PRU i pluralis? PRU:er kanske?

  Bästa hälsningar,
  Thomas Stjernberg

 3. Hej, kan man skriva såhär?
  ”Företaget behövde en person som hade kunskap inom att leda människor och en organisation; vilket Peter besatt.”

  1. Hej Peter! Nej, i det fallet kan du inte använda semikolon. Det som kommer efter tecknet ska kunna stå helt för sig själv, alltså vara en huvudsats.

   Du kan antingen använda kommatecken eller tankstreck –. Eller skriva om det: ”; Peter hade just den egenskapen.” T.ex.

   Hoppas svaret hjälpte dig!
   Jenny

 4. Hej Jenny!

  Tack för en bra hemsida! Informativ men enkel!

  Du skriver i slutet: ”För att vara på den säkra sidan går det också att helt undvika semikolon, man kan alltid byta ut det mot motsvarande skiljetecken.”

  Borde det inte vara punkt, eller så klart semikolon, istället för kommatecken? Nu är det ju satsradning. (Vilken ödets ironi i så fall att just göra en sådan miss på denna hemsida!)

  Mvh / Martin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *