Tips för att skriva ett personligt brev

Att söka jobb är en hel vetenskap i sig. En viktig del i ansökningsprocessen är det personliga brevet. Läs om mina tips för att skriva ett personligt brev som sticker ut, som berättar det viktiga och som förhoppningsvis leder till nästa steg – intervjun! 

Tänk på att ett personligt brev är just personligt. Men blanda ihop det personliga med det privata. Foto: Jenny Asp

Ett unikt brev för varje jobbansökan
Att söka jobb är en energikrävande och ofta lite besvärlig process. Ett bra cv kan ta en stund att sätta ihop, men när man väl har gjort det kan man oftast stödja sig på det i ett flertal jobbansökningar. Ett personligt brev ska däremot vara unikt för varje jobb du söker. Och just därför tycker många att det är lite tungt att få ihop ett bra sådant.

Sök bara jobb du verkligen vill ha
Är du egentligen inte så sugen på att få det jobb du söker? Strunta då i det! Du märker om ditt engagemang och din lust inte är tillräckligt stor för jobbet, och det kommer också att avspeglas i ditt brev. Innerst inne vill du väl bara ha ett jobb du brinner för? Samma sak gäller också den som ska anställa dig. Så koncentrera dig på att söka de jobb som känns rimliga, roliga och givande. Och som du verkligen vill ha.

Hitta ditt engagemang och din lust – varför vill du ha just detta jobb?
Det personliga brevet ska tydligt uttrycka varför du söker just det här jobbet. Och i allra bästa fall är det ett jobb du känner är som klippt och skuret för just dig. Då är det ganska enkelt att sätta ord på dina känslor och varför du så gärna vill få utföra det här uppdraget. Det är just ett personligt brev du ska skriva, så var inte så rädd för att uttrycka vad du brinner för, vad du tycker är roligt, vad du ser som lockande i tjänsten och vad du ser fram emot att utföra om du får jobbet. Bakom alla formella krav och titlar är vi alla människor, som tycker om att se andra också visa sina mänskliga sidor.

Översätt dina kunskaper till erfarenheter – vad gör att du är kompetent nog?
Cv:t är till för att visa vad du har gjort och vad du kan. I det personliga brevet kan dina kunskaper och färdigheter översättas till erfarenheter och egenskaper som relevanta för tjänsten. Du ska inte behöva beskriva hur du är genom adjektiv (social, noggrann, idérik) och du ska heller inte bara upprepa vad som står i cv:t utan du ska hellre skriva vem du är och vad du här lärt dig utifrån det du har gjort och varför det är relevant just här. Till exempel:

Genom mitt eget företag har jag blivit van att arbeta projektbaserat. Det är något som ställer stora krav på initiativtagande, förmåga att strukturera och att samarbeta. Eftersom detta tidigare har fungerat väldigt bra är jag övertygad om att det också skulle göra det i ett samarbete med er.

Lägg ner lite krut på en lockande inledning
Börja INTE med ett Hej! Jag heter… är x antal år gammal och bor i… Detta är information som står i ditt cv och säkerligen i sidhuvudet om du är ordentligt lagd och vill skriva personliga brev enligt konstens alla regler. Tänk istället som en journalist, som en copywriter eller på hur du själv lockas till läsning. Kom till saken direkt! Varför söker du det här jobbet? Och varför tycker du att du är rätt person för platsen? Eller berätta hur det kom sig att du fick höra om utannonseringen av tjänsten.Till exempel:

Som projektledare hos er skulle jag ta med mig … (dessa erfarenheter) och … (dessa egenskaper) som jag har fått genom att tidigare arbeta som … (tidigare jobb).

Eller:

Som en slump fick jag se annonsen på er hemsida. Det låter som en riktigt spännande uppdrag! Jag kände mig direkt träffad av er beskrivning och är övertygad om att jag är rätt person för (tjänsten x) hos er.

Om du tidigare har pratat med någon på företaget eller har någon annan kontakt är det bra att hänvisa till kontaktpersonen i inledningen.

Tänk alltså på:

 • Skriv ett unikt brev för varje jobbansökan.
 • Ha en lockande inledning.
 • Var tydlig för dig själv med varför du söker jobbet – och uttryck det.
 • Lyft fram din personlighet och ditt engagemang!
 • Visa på vad du har gjort och vad du kan som matchar det som efterfrågas.
 • Visa vad du har lärt dig utifrån vad du har gjort, och hur du får användning av det just i denna tjänst.
 • Utveckla det du skriver i cv:t; skriv inte samma sak.
 • Skriv intresseväckande! Målet med brevet är att få komma på intervju.
 • Skriv utifrån dig själv, skriv hellre jag än man.
 • Tänk på vad som är relevant för arbetsgivaren.
 • Försök få fram din person genom det du skriver istället för att ha en separat ”personlig del” om fritidsintressen och dylikt. Det är mer relevant för arbetsgivaren att få en bild av hur det är att jobba med dig än att få veta att du gillar att segla.
 • Skriv kort! Max en A4, helst en halv. Försök få fram det allra viktigaste, komprimera och skala bort det överflödiga.
 • Be någon annan att läsa igenom.

Slutligen vill jag ge ett tipset: ”Tänk på att de kriterier som radas upp i annonsen egentligen inte är krav utan företagets önskelista. Uppfyller du inte alla kriterier – sök i alla fall om det känns rätt!”

Tips på mer läsning:

9 thoughts on “Tips för att skriva ett personligt brev

 1. Pingback: Vad vill du läsa om? | Jenny Asp

 2. Hej Jenny!
  Tack för ett bra inlägg om att skriva personligt brev. Bra uppladdning inför det personliga brev jag ska skriva nu. :)
  Kul att hitta din blogg som sagt, du ger många bra tips!
  Ellen

  • Hej Ellen! Vad roligt att du uppskattar mina inlägg och får tips till ditt skrivande.
   Lycka till med ditt personliga brev och jobbsökandet!
   /Jenny

 3. Hej Jenny!

  Man ska visserligen tänka på att ett personligt brev är just personligt men man får heller inte bli för personlig, att exempelvis berätta om hela sin familj är alldeles för opersonligt och orelevant för en jobbansökan.

  Annars var det ett långt och bra inlägg om ämnet :)

  • Hej skrivacv.com!

   Det har ni alldeles rätt i. Med personlig menar jag att man ska låta sin person framträda. Familjedetaljer anser jag dock vara privata, inte personliga detaljer.

   /Jenny

 4. Hej!
  Ville bara säga att jag tycker att du skriver väldigt bra och insiktsfullt. Är själv just nu i processen av att skriva mitt Cv men känner att det inte blir optimalt… :( jag har en kompis som gick till ett företag som heter cv Effect, som skriver cvn över nätet, eller något sånt. Har någon någon erfarenhet av dem? Känns lockande med tanke på hur nöjd hon blev men vet ändå inte om jag vågar satsa liksom.

  Tack för alla svar!!!! Xoxo

  • Roligt att höra Felicia!
   Jag har tyvärr ingen erfarenhet av företag som skriver cv:n på nätet.
   Det finns ofta kostnadsfri hjälp att få, du kanske ska kolla upp de alternativen först.
   Lycka till! Jenny

 5. Hej snubblade in på din sajt! Jag tycker du ger skarpa och bra tips på hur man lyckas med sitt personliga brev, bra jobbat! :) Om du känner för det så får du gärna tipsa om min sajt http://cvmall.net där jag skrivit guider och lagt upp mallar för studenter och unga människor som vill ut i arbetslivet. MVH Anders

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *