Musikalisk etymologi

Etymologi – ords ursprung och historia – är spännande saker. Att ta reda på varför saker heter som det gör, varifrån det kommer och hur olika ord och begrepp hänger ihop kan ge oss förklaringar och nya perspektiv. På språket, orden och i slutändan kulturen och oss själva.

I artikeln ”Från fiddla till violin – så fick fiolen sitt namn” i Dalarnas Spelmansblad reder jag ut begreppen fiol och violin. Var kommer orden ifrån? Och varför har vi två ord för samma instrument? Fyller det någon funktion? Ja antagligen, annars hade vi inte haft två olika ord.

Det är också det som är så intressant med det vi brukar kalla synonymer. Finns det egentligen några riktiga synonymer – alltså flera ord som betecknar exakt samma sak? Ofta finns det ändå alltid en viss skillnad mellan orden. I betydelse, stilnivå eller i användning. Jämför pappa med farsa. Universitetet med skolan. Pasta Bolognese med spagetti med köttfärssås. Violin med fiol? På ett sätt är det samma sak. Men ändå inte alls.

Språket strävar alltid efter ekonomi. Därför finns det sällan några överflödiga ord och det innebär att ord nästan aldrig helt kan ersätta varandra och behålla samma innebörd. Eller kan de? Har du några exempel?

Tips på mer läsning:

4 thoughts on “Musikalisk etymologi

  1. Jag såg du tog med lite norska ord. Utökar listan med det folkligare ordet för violin som är ”fele”. Det hittas även i namnet på Norges nationalinstrument, Hardingfele.

  2. Pingback: Vad vill du läsa om? | Jenny Asp

  3. Pingback: Kreativa nyord berikar språket | Jenny Asp

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *