Hon, han, den, hen?

Nu har debatten om hen spridit sig internationellt

Du har säkert inte kunnat undgå debatten som har blossat upp kring hen. Nu har fenomenet uppmärksammats av The Economist som igår skrev om det nya könsneutrala pronomenet i det svenska språket.

Barnboksförfattare använde hen

Diskussionen om hen tog fart nu i januari när den första barnboken som använde sig av hen kom – Kivi och monsterhund. I boken används hen konsekvent som pronomen, istället för han och hon. Författaren ville skriva en bok till barn – utan att rikta sig till särskilt flickor eller pojkar. Däremot var inte tanken att försöka ta bort han och hon i språket. Författaren Jesper Lundqvist uttrycker det såhär:

Det är mer som att ha ett extra verktyg i verktygslådan och kunna välja

Flera olika användningsområden för pronomenet

Pronomenet hen kan alltså användas av och om personer som inte tycker att könsuppdelningen man och kvinna passar, och som vill ha ett tredje neutralt alternativ.
Det kan också användas som ett könsneutralt pronomen i sammanhang där könet är okänt. Det fungerar då som ett alternativ till att antingen välja att skriva ut han eller hon, eller att skriva den krångligare formuleringen han eller hon.

Hen som praktiskt neutralt pronomen

Som skribent och språkkonsult är jag positiv till hen. Jag tycker det är praktiskt att ha ett neutralt pronomen som man kan använda i sammanhang när man inte vet vilket kön den omskrivna personen har. Hen låter också trevligare än den. Men jag ser det som Jesper Lundqvist – snarare som ett komplement och ett extra verktyg att använda än som ett försök att helt sudda ut han och hon.

———-

Uppdatering: I maj 2013 ändrade Språkrådet rekommendationerna för hen.
Läs även mitt blogginlägg på pluggasvenska.nu om vad språkforskningen säger om hen: Hen-debatten – ett språkpolitiskt skeende 

Tips på mer läsning:

3 thoughts on “Hon, han, den, hen?

 1. Hej Jenny!
  Vilken fin sida du har! Intressanta inlägg i din blogg också.
  Men du, jag lurar på en sak. Hur böjer man hen?
  Kram
  Emelie

  • Hej Emelie, och tack!

   Rekommendationerna är att böja hen hens i genitiv, alltså hens väska, och hen i objektsform, alltså jag såg hen därborta.

   Tidigare fanns det förslag på formen henom i objektsform, men nu är det alltså hen även i den formen. Argumentet för att inte skriva henom var att våra objektformer är rester av gammal kasus och det finns därför inga skäl att böja nya ord på det viset.

 2. Pingback: Vad hände med hen? | Jenny Asp

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *