Ett orangt kort? Eller ett brandgult?

Problematiskt att böja orange i skrift
För ett litet tag sedan fick jag frågan om hur man böjer ordet orange. Mitt svar på detta skiljer sig från Språkrådets rekommendationer om att låta det stå oböjt, alltså att skriva ‘ett orange kort’ eller ‘ett kort som är orange’. Jag tycker man ska böja ordet i skrift, och helt enkelt skriva ‘ett orangt kort’. Det ser lite konstigt ut, men det gör många nya saker tills vi vänjer oss.

Foto: Jenny Asp.

Använda brandgul?
För att slippa problematiken med att böja orange kan man helt enkelt använda ordet brandgul istället. Då slipper man fundera på böjning utan kan helt enkelt skriva ‘ett brandgult kort’. Ordet har fått ett uppsving i och med sajten brandgult.se som främst av kulturhistoriska orsaker vill bevara brandgult och ”vågar vägra orange”.

Ska finnas utrymme för nya eller ovana konstruktioner
Oavsett vilken väg man väljer att ta för att beskriva ett t-ord med färgen orange eller brandgul tycker jag att möjligheten att skriva orangt bör finnas. Likaså pluralformen oranga. Ofta drar vi oss för att använda ordformer som ”inte finns” eller ser konstiga ut. En annan sådan är superlativet för adjektivet få. Få – färre – färst? Ja, det blir faktiskt så. Och den formen har också blivit mer och mer accepterad.

Än en gång säger jag – det är språkbrukarna själva som i slutändan bestämmer hur språket ser ut. Så när tillräckligt många skriver om de brandgula apelsinerna eller ett nytt, orangt nationskort kommer det antagligen inte se så konstigt ut längre.

 

Tips på mer läsning:

5 thoughts on “Ett orangt kort? Eller ett brandgult?

 1. Pingback: Vad vill du läsa om? | Jenny Asp

 2. Ordet ”färst” är ingalunda nytt, faktum är att det förr var ett mycket vanligt ord. Enligt Språktidningen plockades det bort ur SAOL för bara några år sen då man ansåg att ordet inte längre var i bruk.
  Dumheter och pyttsan – vi behöver färst!

  Det blir dessutom ”orangea”, inte ”oranga” (eftersom e:et ingår i sch-ljudet i svenskspråkigt användande).

  • Hej Erik och tack för dina kommentarer! Du får ett sent svar på grund av att jag har varit utomlands en månad.

   Jag visste inte om att ordet ‘färst’ hade funnits i SAOL fram tills nyligen. Undrar vad de grundar argumentet för att det inte längre används? Jag tycker att jag hör det mer och mer. Och jag håller helt med om att det behövs!

   Du har en poäng i att sj-ljudet i ‘oranga’ borde skrivas ‘orangea’ för att bli korrekt rent ljudmässigt. Jag blir nyfiken på vad du tycker i fallet ‘orangt’ vs ‘oranget’?
   /Jenny

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *